woensdag 24 februari 2010

De Muziekzolder - Masterclass Scott Henderson

Uniek bezoek aan ‘Vinnies Gittarschool’

scotthendersonbijvinnie
- v.l.n.r. leraar Henk Sprenger van wie van Vincent Janse les had op het conservatorium in Rotterdam, Scott Henderson , Vincent’s hond JD en Vincent Janse zelf -

Gitaarminnend Westland ontving al vaker hoog muzikaal bezoek ter gelegenheid van Waterpop en Blues aan Zee, maar de masterclass die de Amerikaanse topgitarist Scott Henderson afgelopen zondag in Vinnies Gittarschool in Maasdijk gaf, kan alleen nog worden afgetroefd door een live concert van de dode Jimi Hendrix. “Woh, what a day” was alles wat Vincent Janse van Vinnies Gittarschool in Maasdijk na afloop kon uitbrengen.

Wie vooraf had gedacht dat Scott even een vluggertje in de provincie zou komen doen, had het mis. Scott bracht z’n masterclass enthousiast, eerlijk en met veel humor. Vincent Janse: “Alle onderwerpen kwamen ter sprake: toon, techniek, improvisatie, blues, studiemethoden, hoe je solo’s moet uitschrijven, per snaar over de akkoorden kunt spelen, akkoordtonen spelen, noem maar op. Hij vertelde ook alles over Tribal Tech, z’n vorige band, waarin hij in1985 met Gary Willis and Kirk Covington speelde.”

That’s a great solo, Vinnie
Waar de 75 aanwezigen (leerlingen en belangstellenden) stiekem op hoopten, gebeurde ook: Scott en Vincent speelden ook samen. Ze improviseerden op ‘All Blues van Miles Davis. Scott werd diep geraakt door het magistrale spel van Vincent. “Wow, that’s a great solo, Vinnie”. Na afloop zei Jansen: “Dat was zo’n moment dat je in een flits afrekent met die meiden die je ooit hebben gedumpt en gasten die je financieel wilden naaien. En met die waardeloos jaloerse opmerkingen van medemuzikanten. Ik stond echt te tintelen toen Scott dat zei. En ik ben van plan hier nog heerlijk van na te genieten. Maar goed, morgen gaat de wekker weer en dan ga ik gewoon weer verder met wat ik aan het doen ben: het uitbouwen van m’n gitaarschool. Ook zijn nog zoveel mooie licks uit te schrijven.”

Uitnodiging
Scott Henderson complimenteerde Vincent nog vele malen daarna met diens spel, dat ook door bassist John Humphrey en drummer Allan Herz met bewondering werd gadegeslagen. Vincent kreeg dan ook een uitnodiging om met het beroemde trio opnames te komen maken in de studio van Allan Herz. En de aanwezige leerlingen van Vinnies Gittarschool kregen het advies mee zich op dit soort privéscholen te blijven bekwamen. “Op muziekscholen zul je nooit echt leren spelen. Leraren als Vincent zijn goed om het proces te versnellen en je theorie en achtergrond te leren begrijpen.” Na de masterclass en een gezamenlijke maaltijd begaf het hele gezelschap zich naar De Boerderij in Zoetermeer, waar Scott Henderson, Allan Hertz en John Humphrey een concert gaven. Scott zorgde voor een bijzondere toegift: "This last song is for Vinnie’s dog JD”. Wie Vincent en JD kent, begrijpt de waarde ervan. [bron: Het Hele Westland]

shboerderij2010
- het optreden van het Scott Henderson Trio in de Boerderij Zoetermeer -