zondag 1 februari 2015

De Muziekzolder is een uniek poppodium in Maasdijk [voorpagina artikel krant Maasbever]


Op de Muziekzolder in Maasdijk wordt sinds 2009 iedere eerste donderdag van de maand (september t/m juni) een live concert georganiseerd. Het open podium is geruisloos ontstaan maar is inmiddels niet meer weg te denken uit de Westlandse muziekscène. In de afgelopen vijf jaar passeerden er klinkende namen de revue, zoals Kaz Lux, Livin' Blues Xperience, Dany Lademacher, Lightnin' Guy (B), BluesBones (B), Texas Radio, Sinnerboy (UK), Eric Steckel (USA) en Taildragger (USA). Iedere band speelt een volledige show en de entree is altijd gratis. En dat allemaal aan de Nolweg 10, op fietsafstand voor Maasdijkers maar ook zo'n beetje voor iedere Westlander. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn!

“Toch kunnen wij dat realiseren”, zo licht Muziekzolder eigenaar Jan Wennekers (65) toe. “Want door slim te netwerken en met het enthousiasme van onze vrijwilligers is hier heel veel te bewerkstelligen”. De Maasdijker is samen met Lierenaar Herman Alsemgeest (66) en Naaldwijker Giel van der Hoeven (53) initiatiefnemer van de maandelijks terugkerende optredens. De Muziekzolder laat bands optreden in allerlei stijlen voor liefhebbers in diverse leeftijden. “Wij 50- en 60-plussers zijn nogal gek op blues- en rockmuziek”, vult Wennekers aan, “maar we proberen wel zo breed mogelijk te programmeren”. Zo kon het dus gebeuren dat donderdag 8 januari jl. de oer-Westlandse band 3 Meter Peter (met daarin voormalig Maasdijker Peter Kruithof) met Nederlandstalig repertoire op het podium stond. “Maar een volgende keer zou dat zomaar eens een bluesartiest uit Engeland of Amerika kunnen zijn”.

Toch is er ook veel aandacht en ruimte voor de lokale en regionale artiesten en talenten. “We willen van de tien optredens per seizoen minimaal vijf avonden ook bands uit de buurt een kans geven om hier te kunnen spelen”, zegt geboren Maasdijker Giel van der Hoeven, die zich naast Muziekzolder medewerker ook inspant voor de stichting MuziekCentrumWestland (MCW). “Want er is écht veel talent in het Westland en het mooie is dat de oudere garde daardoor ook weer wordt gestimuleerd. In december 2014 hadden we hier met de bands Cobra Chain en de MPE Live Band letterlijk twee generaties Westlandse popmuzikanten na elkaar op één avond op het podium staan”.

Medewerker Herman Alsemgeest is weer groot liefhebber van het singer-songwriters genre. De in Maasdijk wereldberoemde troubadour Bobby Sunrise (Cor Robbemond) werd op de Muziekzolder ooit verrassend gekoppeld aan de Canadese zangeres Little Birdie (Orit Shimoni). En Herman zijn broer Piet heeft enkele jaren geleden met een bevriende gitarist ook eens opgetreden in de Muziekzolder. Herman vertelt: “ze hadden nog niet eens een naam bedacht maar omdat Koos en Piet uitsluitend covers van de Everly Brothers naspeelden, heeft het duo zich maar KoPie genoemd. Zulke dingen ontstaan hier gewoon spontaan. Bovendien krijg ik hier als hobbyfilmer de kans om prachtige live beelden van dichtbij te kunnen draaien”.

Ook de bezoekers zijn lovend over de Muziekzolder. Toen drie jaar geleden het voortbestaan na een voortvarende start dreigde te strandde, sprong een groep vaste bezoekers samen met de vrijwilligers succesvol op de bres. Met als gevolg dat de Muziekzolder in oktober van het vorige jaar hun vijfjarige jubileum groots kon vieren. Donderdag 5 februari a.s. speelt de hardrock band Fan Halen op de Muziekzolder. Iedereen die op de mailinglist staat krijgt automatisch een uitnodiging en is welkom. Als je ook op die lijst wilt komen of andere informatie wenst mail dan naar: mommuziekzolder@gmail.com  [bron: Maasbever 28-01-2015]                                    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie, tot ziens op de Muziekzolder.