vrijdag 7 januari 2011

Kaz Lux op de Muziekzolder

Foto's en tekst: Arjan Vermeer.

kazluxmz060111

Op de Muziekzolder in de Maasdijk komt elke maand een groep vrienden bij elkaar die daar willen genieten van hun favoriete muziek. Een heuse "jukejoint" in het Westland. Je moet dan ook niet vreemd opkijken als een blueslegende als Kaz Lux daar zijn opwachting maakt, vergezeld van zijn akoestische gitaar. Met als resultaat een heel gezellig avondje bluesmuziek uit de zestiger jaren. Maar - naast de oude, bekende muziek - laat Kaz het ook niet na om zelfs een nummer van de nieuw te verschijnen Brainbox cd te spelen, met de opmerking dat hij ook niet zeker weet of het wel goed gaat, omdat hij dat nummer nog niet zoveel live heeft gespeeld. Als gedurende de avond het publiek ontdekt dat Kaz aan de vooravond van zijn 63e verjaardag staat, wordt spontaan "Happy Birthday" ingezet, welke Kaz met een mooie indrukwekkende toegift retourneert. Het was weer een mooie en vooral gezellige muziekavond in de Maasdijk. With Regards, Kazimierz Lux! [AV]

kazluxmz060111-2

Nieuwe cd Brainbox

De groep Brainbox was een belangrijke naam in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek, en legt de laatste hand aan een nieuwe cd. Het gaat om het eerste studioproduct van Brainbox sinds begin jaren zeventig. Het album zal voor het merendeel uit nieuw, eigen materiaal bestaan. De release van de nog titelloze cd is gepland in januari 2011. Aansluitend vindt er een uitgebreide tournee plaats langs het zalencircuit en festivals.

Deze in 1968 opgerichte groep bestond toen uit zanger Kaz Lux, gitarist Jan Akkerman, drummer Pierre van der Linden en bassist Andre Reijnen. Na het debuutalbum Brainbox (1970) stapten Akkerman en Van der Linden uit de band. Vanaf die tijd wijzigde Brainbox regelmatig van bezetting. In 1972 viel de groep uit elkaar. Grote hits waren Down Man, Dark Rose, Summertime, Doomsday Train en The Smile. Sinds 2004 treedt de band zo nu en dan weer op. De samenstelling bestaat dan meestal uit Kaz Lux (zang/gitaar), Rudy de Queljoe (gitaar), John Schuursma (gitaar) en Pierre van der Linden (drums) aangevuld met basgitarist Cees van der Laarse.