zondag 22 juni 2014

3e editie Dijkrock Festival Maasdijk uitgelicht


Op Zaterdag 5 juli 2014 vindt voor de derde maal het gratis Dijkrock Festival  plaats. Het is de organisatie weer gelukt om te programmeren in een grote variatie aan muziekstijlen. O.a. grungy rockcovers, alternatieve rock, bluesrock, folk-punk, hardrock, blues en power ballads vormen de klanken die deze zaterdagmiddag en avond een breed publiek zal moeten gaan aanspreken. En ook aan de kids is gedacht. Want op het festivalterrein staat een springkussen en ze kunnen er ook geschminkt worden. Thuis eten hoeft niet, want Hamburger Dirk heeft wederom beloofd de inwendige mens te voorzien van stevige bodems. Wat ongetwijfeld nodig is om het gerstenat op te doen vloeien. Verder zal er van de meeste bands merchandise te koop zijn, is Museum RockArt  weer aanwezig met diverse memorabilia en wordt het Dijkrock 2014 T-shirt verkocht als collectors item. Het Dijkrock Festival wordt gehouden aan de Nolweg in Maasdijk en is bereikbaar via de N220, industrieterrein Honderdland. In verband met de beperkte parkeerruimte adviseert de organisatie om met het openbaar vervoer of per fiets te komen. Vanaf 13:30 uur is jong en oud van harte welkom. Lees hier meer over de line-up en het tijdschema in Dijkrock uitgelicht: [foto's (c) band promotions & José Gallois] NB: i.v.m. de WK voetbalwedstrijd Nederland - Costa Rica zijn de tijden aangepast en kan er na afloop v/a 21:45 uur op een groot videoscherm voetbal worden gekeken.

14.00-14.40: THE RIDGE
Zoals gebruikelijk wordt het Dijkrock festival op zaterdag 5 juli om 14:00 uur afgetrapt met een lokale belofte. Want het kleinste en gezelligste openlucht festival van Nederland blijft de kraamkamer voor regionale talenten én het platform voor regionale- en nationale toppers. De vier vrienden van The Ridge waren in 2013 al deelnemer aan de Westlandse Popprijs en ze spelen zowel pittige rockcovers als eigen nummers. Eind juni waren ze ook te bewonderen op de Westlandse Cross, het grote festival ten ere van het 10-jarig bestaan van de Gemeente Westland. Diederik (zang/gitaar), Rick (gitaar), Roy (bas/zang) en Jim (drums) besloten in 2012 lekker eigenwijs om hun muzikale ideeën zelf via optredens te gaan spuien. En zo zijn in het verleden de beste bands ontstaan. Alles draait om de eenvoud! Liefhebbers van de metal-grungeband Alice in Chains of van de alternatieve rocksound door de Arctic Monkeys mogen deze festivalopener daarom zéker niet missen. Verpakt in een Ridge-jasje brengen ze hun songs recht voor z'n raap en dat klinkt fris van de lever.

 
15.00-15.40: HARVEST ROAD
En Dijkrock zou Dijkrock niet zijn zonder nóg een écht Westlands 'produkt'! Vers van het platteland welteverstaan, want de band Harvest Road oogst pas bekendheid sinds september 2013. Dat neemt niet weg dat de vijf jongelingen al een tijdje aan de weg timmeren in het regionale clubcircuit. Zo kennen we mede-oprichter Jeroen Voogt en toetsenist/gitarist Niels Molenaar nog van de cover-pretband Nailed On A Fence, die de Dijkrock editie 2012 al met een aanstekelijk optreden mochten verblijden. Hetzelfde geldt voor drummer Jos Zuiderwijk, hij was dat jaar present met de Westlandse bluesband Smokin' Cadillac. Samen met bassist Robert Verkade (FABruari Four) en niet te vergeten de leadsinger/gitarist Rafael van der Wel begeeft de band zich nu op een serieuzer pad. Uiteraard klinkt hun sound nog steeds levendig en swingend en staat het plezier maken op de eerste plaats. Maar met voornamelijk eigen nummers combineren ze veel verschillende stijlen tot een soort van... tja, laten we het maar gewoon Westland Rock noemen. De knapen hebben in ieder geval goed geluisterd naar de melodieuze jaren zeventig (Southern & blues-) rockplaten van hun ouders. En hoe die muzikale opvoeding nu live uitpakt is vanaf kwart over drie exclusief te horen en te zien op het Dijkrock podium in Maasdijk.

 
16.00-16.40: DAVE CHAVEZ BAND 
Ook bluesmuziek uit de regio draagt de Dijkrock organisatie een warm hart toe. Dan ligt een optreden van de Schiedamse rhythm & bluesband de Dave Chavez Band voor de hand. ‘Nothing But The Blues’ is het onbetwiste motto van deze bluesfanaat met zijn onafscheidelijke pet. De door de wol geverfde Dave en zijn mannen hebben al menig (blues)festival in Nederland plat gespeeld, dus dat beloofd een heerlijk blues(rock) feestje te worden. De laatste tijd wisselt Dave (noodgedwongen) nog wel eens van begeleiders maar we gaan ervan uit dat de vaste ritmesectie met Darryl Ciggaar op de drums en bassist Erik Lipman gewoon van de partij zijn. Op het Zoetermeer Blues festival vorige maand verving de Belgische Paul de Laat de vaste bluesharpist Robin van Roon, die in de lappenmand lag. Hoe dan ook, naar verluid zijn de messen in Schiedam nu al geslepen voor een vlijmscherp optreden! Dus ongetwijfeld gaan we weer veel nummers horen van het recente album ‘Sharp Like A Knife’ in de vertrouwde Chicago Blues en West Coast sound.

17.00-17.50: THE ROYAL SPUDS
Net geen winnaar van de Westlandse popprijs 2013, maar voor de Dijkrock organisatie wel een reden om deze Leidse folk-punk band direct te boeken voor het Maasdijkse festival. En ook The Spuds waren present op het podium van 10 Jaar Westland. Want Westlanders houden wel van een beetje lol trappen op z'n tijd en van de beentjes los gooien. En dat beetje beweging kan dus zo rond zes uur, net voor (of vlak na) het avondeten - of desnoods mét een broodje van Hamurger Dirk in de hand - op het Dijkrock festivalterrein aan de Nolweg. Want hun spudrock is een halfgare punkpuree met stukjes, overgoten met een traditionele Ierse shamrock 'n roll-saus. Zes man sterk maar liefst die ook nog eens traditionele instrumenten hanteren zoals de banjo (Maarten van Vliet), accordeon en fluit (Michael Silver) en behalve elektrische gitaren ook de akoestische snaarinstrumenten (Milan Boom en Robin Janssens). Het ritmische tapijtje waarop naar lievelust gedanst kan worden wordt vakkundig gelegd door bassist Dave Schrijvers en drummer Mark de Jong. Flogging Molly eat your heart out!

18.10-19.00: STEELER
Wie is er niet groot mee geworden? Led Zeppelin! En de Nederlandse tributeband Steeler brengt 'A Whole Lotta Zeppelin!' Vijf jaar geleden hield Led Zeppelin-fan en gitarist Luca Giordano het niet meer. Het kon niet waar zijn dat na een eenmalig reunie-optreden in december 2007 in het O2-Arena stadion in Londen, de live-sound van de legendarisch hardrockband Led Zeppelin nooit meer live te horen zou zijn. Met drummer Lennard Veldhoen, bassist J.P. Hofman en zanger Marijn Geluk formeerde hij Steeler. En de opmars van een geweldige Led Zeppelin tributeband was een feit. Gewaardeerd door veel diehard fans en... door dé meester zelf! Want toen niemand minder dan Zepp-gitarist Jimmy Page een aantal tracks te horen kreeg van de Steeler DVD, deed hij de legendarische uitspraak: “Wow, these guys keep the Led Zeppelin flame burning in the best possible way”. Beleef dus nu zelf het nitty gritty gevoel van de jaren zeventig Zeppelin sound op Dijkrock!

19.20-20.15: THE BLUESBONES
Allez, de eerste internationale act op Dijkrock wordt een feit! Inmiddels zijn ze misschien wel kind aan huis in de Maasdijk - dit wordt alweer hun 3e optreden in 14 maanden in het Westlandse dorp - maar de Vlaamse Bluesbones zijn in twee jaar tijd ook uitgegroeid tot een zeer plezante bluesband van internationale allure. Terecht alom gewaardeerd door zowel blueskenners als door gezellige bourgondische genieters. Dé blikvanger van de band is natuurlijk het jonge wonderkind, sologitarist Stef Paglia. Maar godmiljaar wát een muzikanten staan daar verder nog op het podium! Mede-gitarist Andy Aerts, bassist Ronald Burs sens, drummer Dominique Christens en zanger Nico De Cock vormen samen met Stef een logische eenheid die staat als Het Atomium in Brussel. Swingende bluesrock songs en ingetogen ballads worden gespeeld met een intesiteit die niet normaal is. Nederland mag tegen die tijd dan misschien nog Oranje kleuren, wij zeggen voor even: Vlaanderen boven!

20.35-21.35: THE 3RD MAN
Dé uitsmijter (want van een headline wordt niet gesproken op Dijkrock) is het Haagse trio The 3rdMan. Jo De Roeck (zang/gitaar), Carlos Lake (bas) en Richie Bleijenberg (drums) spelen alternatieve rock. Pakkende rock songs en power ballads in de beste traditie van de Foo Fighters of Triggerfinger. Als o.a. support van de Golden Earring in de “Tits ‘n Ass Tour” van 2012-2013 en in een internationale tour door Duitsland en Groot-Britannie hebben ze hun waarde al lang en breed bewezen. Op de valreep van 2012 verscheen hun debuutalbum 'Songs for Anyone' en de opvolger 'Pretty and Available' wordt binnenkort verwacht. De onlangs uitgebrachte single 'Push' is hier alvast een voorbode van. Maasdijkers wees gewaarschuwd, want vanaf een uurtje of tien zal de dijk op zijn grondvesten schudden. It’s hard, it’s loud, it’s Rock music... They are THE3rdMAN!

DIJKROCK... doch ut wel!

21.45 uur:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie, tot ziens op de Muziekzolder.